fbpx

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je mješavina organskih spojeva koji se dobiju izlučivanjem osam žlijezda na trbušnoj strani zatka pčele radilice. Topiv je na temperaturi od 62c do 64c. Vrlo je važan sastojak u mnogim kozmetičkim preparatima,te biljnim pripravcima koji se koriste za razne potrebe. Često se primjenjuje jer je potpuno prirodna tvar koja ne izaziva alergije,a gotovom proizvodu daje teksturu i čvrstoću.Ugodnog je mirisa,štiti kožu i omekšava je.Koristi se u kremama za stopala,tijelo,ruke,ruževima za usne,sjenilima za oči,balzamima,sapunima,svijeća. Pčelarstvo je kroz povijest bilo vrlo razvijeno,pa se velika pozornost pridavala upotrebi voska.Koristio se također i u slikarstvu,izradi posuda,prilikom balzamiranja.Vosak kod upalnih procesa uništava i zaustavlja mikroorganizme pošto posjeduje antibiotska svojstva. Revitalizira i ukljanja bore sa lica. Masti i kreme pripremljene od pčelinjeg voska mogu se koristiti kod astrofičnih i gnojnih rana i daje odlične efekte zbog antibakterijskog djelovanja.

0